3 slimme manieren om basilicum te oogsten voor een volle plant

Basilicum is niet alleen een favoriet kruid voor in de keuken, maar ook een toffe aanvulling op elke moestuin. Het geeft niet alleen een heerlijke smaak, maar de fijne geur helpt ook om ongewenste tuinplagen zoals bladluizen en mijten op afstand te houden. Deze veelzijdige plant is simpel in verzorging en blijft, mits goed geoogst en bewaard, lang productief.
Waarom je basilicum regelmatig moet oogsten
Het regelmatig oogsten van basilicum is belangrijk om de plant bossig, gezond en productief te houden. Door vaak te knippen, stimuleer je de plant tot nieuwe groei, waardoor hij leefkracht houdt tot de eerste vorst, met behulp van technieken voor succesvol oogsten. Zo blijft de plant niet alleen energiek, maar voorkom je ook dat hij gaat bloeien, wat leidt tot minder bladproductie.
Oogst je basilicum als de plant tussen de 15 en 20 centimeter hoog is en wanneer er al minimaal vier bladparen te zien zijn. Het is fijn om te oogsten voordat de plant begint te bloeien. De ideale tijd is ‘s ochtends, op een dag waarop de plant al een paar dagen droog is geweest, zodat de oliën in de bladeren lekker geconcentreerd blijven.
Handige oogsttips voor basilicum
Er bestaan meerdere manieren om basilicumblaadjes te oogsten zonder de plant te beschadigen. Als je de blaadjes één voor één plukt, blijft de plant lekker in balans en krijgt hij de verzorging die hij verdient. Knip elk blaadje voorzichtig af bij de plek waar de stengel overgaat in de hoofdtak. Begin bovenaan en werk naar beneden, zodat je de plant een bossige groei geeft.
Wil je liever hele stengels meenemen? Gebruik dan scherpe scharen of snoeischaren en knip net boven een bladknoop – dit is het punt waar nieuw blad gaat groeien – om de plant aan te sporen meer loof te maken. In de zomer kun je de basilicumstengels elke twee tot drie weken oogsten, totdat de eerste vorst toeslaat, net zoals je zomergroenten planten voor een overvloedige oogst.
Frisse basilicum lekker bewaren
Na het oogsten is het bewaren van de verse basilicum belangrijk voor langdurig gebruik. Heb je stengels geoogst, verwijder dan eerst de onderste bladeren en zet ze in een glas water op de aanrecht, net zoals je bloemen vers houdt. Als je alleen blaadjes hebt, wikkel ze dan in een vochtige papieren handdoek en bewaar ze in een hersluitbare zak.
Een andere manier om je basilicum langer te bewaren is door de blaadjes in ijsblokjes te bevriezen. Vul ijsblokjesvormpjes met water en leg er een blaadje in; als ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze overzetten naar diepvrieszakken. Als je gedroogde kruiden prefereert, hang je hele takken ondersteboven tot ze helemaal droog zijn en berg je ze dan op in een luchtdichte container.
Veelgestelde vragen over basilicum
Je hoort wel eens dat basilicum een eenjarige plant is, wat betekent dat de levenscyclus in één groeiseizoen plaatsvindt. De plant blijft leven tot hij gaat bloeien en zaden vormt of tot hij door vorst wordt geraakt. Door constant te oogsten, stel je de bloei uit, zodat je langer kunt genieten van verse basilicumblaadjes, net zoals je met herfstzaden en -planten kunt doen.
Hoewel het niet ideaal is, kan de basilicum terug groeien als je hem bijna tot de grond afknipt, op voorwaarde dat de wortels in goede staat blijven. Maar als je pas na de bloei oogst, kan de smaak van de bladeren wat bitterder worden.
Sally McCabe van de Pennsylvania Horticultural Society zegt: “Je kunt ook gedurende het groeiseizoen oogsten, bij voorkeur voordat de plant bloeit.” Lisa Hilgenberg voegt hieraan toe: “Harvesting individual basil leaves will keep the plant balanced and well-tended.”
Goede verzorging en aandacht tijdens het oogsten zorgen ervoor dat je basilicumplant het hele seizoen meegaat. Met deze tips haal je optimaal voordeel uit dit veelzijdige kruid in je tuin en keuken!