Ethyleen: het rijpgas in de spotlight
Tomaten zijn vruchten die na het plukken nog rijpen. Dat proces krijgt een flinke boost van ethyleen, een gas dat fruit tijdens hun ademhaling afgeeft. Appels en bananen – die ook zo’n vruchten zijn – produceren net zoveel ethyleen en kunnen dus helpen bij het rijpen van tomaten als je ze samen opbergt. Let er wel op dat bananen niet te ver rijpen, want dan kan er schimmel ontstaan.
Een andere handige tip is om je tomaten in een papieren zak of in krantenpapier te doen. Zo blijft het ethyleengas rondom de tomaten hangen en gaat het rekripen sneller. Als je er een paar appels bij legt, komt er nog wat extra gas vrij. Plastiekzakken zijn minder geschikt, omdat ze vaak te veel vocht vasthouden wat schimmel kan veroorzaken.
Binnen ophangen en snoeien: slimme tricks
Wanneer de nachten kouder worden, is het soms slim om hele tomatenplanten binnen op te hangen. Als je de planten ondersteboven ophangt, stroomt het sap beter naar de tomaten, wat hun rijpingsproces bevordert. Zorg er wel voor dat je de vruchten oogst voordat er vorst is, want bevroren tomaten zijn niet meer lekker om te eten.
Een andere techniek is het snoeien van de planten. Vooral aan het einde van het seizoen kunnen tomatenplanten soms niet al hun vruchten goed voeden. Door wat bladeren en late bloemen weg te knippen, gaat het sap zoveel beter naar de overgebleven tomaten. Soms moet je zelfs een paar vruchten opofferen, zodat de rest écht kan rijpen. Overigens rijpen donkere groene tomaten vaak sneller dan lichtere.
Mulchen en creatieve ideeën
Zowel minerale als organische mulch kan hierbij van pas komen en zorgt ervoor dat de groene tomaten nog wat langer aan de plant kunnen hangen, net zoals het gebruik van mulch bij paprika’s. Dit zorgt ervoor dat de warmte ‘s nachts weer vrijkomt en de plant een beetje warm blijft. Zowel minerale als organische mulch kan hierbij van pas komen en zorgt ervoor dat de groene tomaten nog wat langer aan de plant kunnen hangen.
En mocht het toch niet lukken om al je groene tomaten rood te krijgen, dan kun je er altijd voor kiezen om er groene tomatenjam van te maken. Zo gaat er niks verloren en krijg je een bijzonder smakelijke traktatie.
Kortom, groene tomaten hoeven niet de sloop in te gaan als de zomerse hitte afneemt. Met een paar slimme methoden, zoals het gebruik van ethyleenproducerende vruchten, het ophangen van de planten binnen of wat snoeikunsten, haal je het meeste uit je oogst. Of ga lekker creatief aan de slag in de keuken met groene jam – je hebt alle opties in de hand!