De uitdaging met rijpende paprika’s
In milde klimaten duurt het vaak langer voordat paprika’s hun gele, oranje of rode kleur krijgen. Groene paprika’s worden al geoogst vanwege hun wat bittere smaak, maar voor de zoetere varianten heb je echt geduld en een goede planning nodig. Veronica Tegen, een expert op het gebied van groenteteelt, legt uit: “Paprika’s hebben vaak veel tijd nodig om volledig om te slaan naar geel, oranje of rood.”
Een slimme tip is het verwijderen van kleine vruchten en bloemen. Zo kan de plant al haar energie steken in de paprika’s die al bijna rijp zijn.
Handige tips voor snellere rijping
Een bewezen methode om de rijping te versnellen is inderdaad het weghalen van bloemen en kleine vruchten. Veronica Tegen adviseert: “De beste manier om paprika’s te laten rijpen voordat het kouder wordt, is door die bloemen en kleine vruchten van de plant te verwijderen.” Zodra je ziet dat de kleur begint te veranderen, duurt het meestal nog drie weken voordat de paprika’s volledig omgeslagen zijn. Deze rijpingsmethoden op de smaak zijn cruciaal voor een goede oogst.
Ook speelt warmte een grote rol. Zorg dat je planten genoeg warmte krijgen, bijvoorbeeld door ze in een kas te zetten als de temperaturen dalen. De ideale temperatuur ligt tussen de 24-29°C. Als extra aanpak kun je de mulch verwijderen, zodat de grond sneller opwarmt. Hetzelfde geldt voor zomergroenten die warmte nodig hebben om goed te groeien.
Andere methodes en bescherming tegen kou
Naast snoeien is het ook een optie om grote paprika’s te plukken, zodat de plant zich kan focussen op de andere vruchten. Hoewel deze grote paprika’s ook aan de plant verder kunnen rijpen, kan dat langer duren en is de smaak vaak minder zoet. Zet de geplukte paprika’s in een warme, droge omgeving met goede luchtcirculatie (rond de 21°C) voor een snellere rijping.
Ook tegen de kou moet je je wapenen. Kasfolie kan zorgen voor wat extra warmte, en als de mulch de bodem te koel houdt, is het verstandig die weg te halen.
Andere zaken voor een geslaagde paprikateelt
Tijdens het groeiseizoen is het slim om te bemesten en de juiste begeleidende planten te kiezen, zodat plagen en ziekten geen kans krijgen. Zo blijven je planten gezond en presteren ze optimaal tijdens hun hele levenscyclus. Door aandacht te besteden aan zaken zoals warmte en energieverdeling binnen de plant, kun je met een gerust hart genieten van zoete, kleurrijke paprika’s, zelfs als de herfst nadert. Door zelf de touwtjes in handen te nemen en advies te volgen van experts zoals Veronica Tegen, haal je het maximum uit je oogst en werk je bovendien op een duurzame manier in de tuin, vooral met koel-seizoen groenten.