Waarom je oven schoon moet houden
Een oven die je regelmatig aanpakt, is de basis van een gezonde keuken. Na verloop van tijd blijven er braadstukken, spatten en ander restjes achter. Dit kan leiden tot vet dat oxideert en geuren die niet snel vervlogen, wat weer invloed heeft op de smaakkwaliteit van je gerechten en kan zorgen voor slijtage aan het apparaat. Door goed onderhoud doe je niet alleen je oven een plezier, maar kook je ook gelijkmatig.
Een vuile oven kan dus meer problemen geven dan je in eerste instantie zou denken. Het effect op zowel de smaak als de kwaliteit van je kookkunsten kan flink zijn. Bovendien zorgen opgehoopt vet en etensresten vaak voor rook tijdens het koken.
Laurierblad: meer dan alleen een smaakmaker
Voor velen is laurierblad enkel een kruidenmaker voor in de keuken, maar het heeft nog veel meer in petto, zoals antibacteriële eigenschappen. Het ruikt lekker en helpt vervelende, hardnekkige geurtjes te neutraliseren. Hierdoor is het niet alleen handig tijdens het koken, maar ook in andere huishoudelijke situaties.
Bovendien zitten er natuurlijke stoffen in die schimmelwerende effecten hebben. Dit komt van pas op plekken waar warmte en vocht samenkomen, zoals in een oven. Wanneer je laurierblad inzet, helpt het niet alleen nare geurtjes op te ruimen, maar maakt het ook aangekoekte resten wat losser, zonder dat je agressieve middelen hoeft te gebruiken.
Zo gebruik je laurierblaadjes in je oven
Het is heel simpel om laurierblaadjes in je oven te gebruiken. Verhit je oven eerst even tot 200 °C zodat hij goed op temperatuur is. Leg vervolgens 5 tot 6 gedroogde laurierblaadjes op een bakplaat of direct op het rek, maar zorg dat ze niet in direct contact komen met de verwarmingselementen.
Laat de bladeren zo’n 10 minuten in de oven liggen zodat ze lekker hun aroma beginnen af te geven. Zet daarna de oven uit en laat de bladeren nog 20 tot 30 minuten zitten, zodat ze de geurtjes goed kunnen absorberen. Als de oven wat is afgekoeld, veeg je het verzachte vet eenvoudig weg met een microvezeldoek.
Dankzij de hitte raakt de aanslag los en verdwijnen de geurtjes als sneeuw voor de wind. Zo hoef je niet meer te zwoegen met sterke schoonmaakmiddelen of lang ploeteren met schrobben.
Zo houd je je oven natuurlijk top
Als je deze simpele routine maandelijks toepast, blijft je oven mooi schoon en voorkom je dat vuil zich ophoopt. Deze tip is vriendelijk voor je portemonnee én past perfect bij een schoonmaakmethode met minder sterke middelen en duurzame praktijken.
Met deze gewoonte blijft je apparaat in topconditie en behoud je de kwaliteit van je kookresultaten. De volgende keer dat je laurierblaadjes gebruikt voor je soep of stoofpot, bewaar er dan een paar apart voor je oven – een slimme truc die al generaties lang werkt.
Het inzetten van natuurlijke methoden zoals laurierblad laat zien dat oude wijsheid nog steeds past in onze moderne keukens. Door te kiezen voor zo’n aanpak, doe je iets goeds voor jezelf en voor de planeet.