Een jaar vol vruchtbaar succes
In 2025 is het in Bretagne een bijzonder jaar geworden voor de appelteelt. Overal staan bomen met een ongelooflijke opbrengst. Op het eerste gezicht een fluitje van een cent, maar helaas leidt die overvloed vaak tot verspilling.
Zo in Loctudy, in het Finistère-departement van Bretagne, dragen de appelbomen honderden kilo’s vrucht. Maar in plaats van deze overvloed binnen te halen en te benutten, laten veel boombezitters hun appels gewoon vergaan. Soms blijft het fruit lang aan de boom hangen of ligt het te rotten op de grond, waardoor een hele lading gezonde voeding verloren gaat.
Eigen gedrag en de maatschappelijke afrekening
Wat het probleem nog erger maakt, is hoe sommige boombezitters te werk gaan. Vaak houden zij mensen buiten de deur die er eigenlijk wel interesse in zouden kunnen hebben om de appels te plukken. Dat draagt direct bij aan de verspilling en roept vragen op over maatschappelijke verantwoordelijkheid. Guilbaud pleit er dan ook voor om mensen uit te nodigen om de appels op een respectvolle manier te oogsten, met oog voor andermans eigendom.
Deze situatie laat zien dat we met een aantal grotere issues te maken hebben. In een wereld waarin veel mensen geen toegang hebben tot kwaliteitsfruit of dit simpelweg niet kunnen betalen, is het toch opvallend dat zulke grote hoeveelheden voedsel verloren gaan. Guilbaud stelt voor om het opgelote fruit te gebruiken voor de productie van natuurlijk, gezond appelsap. Dit sap kan dan weer worden gedoneerd aan instellingen als Ehpad (verzorgingstehuizen) en aan kleuter- en basisscholen, en er zijn mogelijkheden om zelf appelsap maken.
Samen de verspilling te lijf gaan
De kritiek op de situatie is helder: onze maatschappij kampt met overproductie, overconsumptie en een overvloed aan regels, wat leidt tot enorme verspilling. Toch zijn er wat duurzame oplossingen om dit tegen te gaan. Door onder andere het appelsap te doneren of te verkopen, kan men organisaties zoals SNSM, Restos du cœur en de Voedselbank ondersteunen.
Het bewust maken van deze kwestie en samen aan een oplossing werken, kan leiden tot een vermindering van de verspilling en tegelijkertijd wat goeds doen voor de samenleving. Met een pakkende en warme oproep als “Red de appels en geef sap aan de verenigingen!” is er ruimte voor hoop en samenwerking.
De verspilling van appels in Bretagne is niet zomaar een lokaal probleem; het weerspiegelt de uitdagingen waar we dagelijks mee te maken hebben. Door samen naar creatieve ideeën te zoeken, kunnen we zorgen voor praktijken die beter zijn voor mens en milieu.