Echte groene tomaten versus onrijpe tomaten
Echte groene tomaten – denk aan Green Zebra, Evergreen en Raisin Vert – blijven groen als ze rijpen. Daarentegen krijgen onrijpe tomaten door de kou niet de kans om helemaal uit te groeien. Zorg ervoor dat je alleen gezonde tomaten van fitte planten plukt en laat planten met meeldauw links liggen. Zo heb je tomaten van topkwaliteit voor gebruik in de keuken of om te bewaren.
Bij het opslaan is het handig om de tomaten in kratten te bewaren die tegen vocht beschermd zijn. Leg ze met de steel naar beneden om kneuzingen te voorkomen.
Snel laten rijpen na de oogst
De krantmethode is een bekende techniek om met behulp van ethyleen de rijping te bespoedigen. Wil je ze snel laten rijpen? Leg de tomaten dan in kratten die bekleed zijn met krantenpapier. Heb je liever een wat langzamere rijping? Wikkel elke tomaat dan afzonderlijk in krantenpapier om het proces te temperen. Wil je het helemaal even extra tempo geven? Gooi er dan een appel bij (de appel geeft namelijk extra ethyleen af).
De rijping van groene tomaten kan worden versneld met behulp van ethyleen en andere technieken. Houd je oogst goed in de gaten en haal direct de tomaten weg die tekenen van rot vertonen.
Natuurlijk rijpen op de plant
Als het weer meewerkt, kun je de smaak van tomaten verbeteren door ze aan de plant te laten rijpen. Zonnige dagen helpen de natuurlijke kleuring op gang te brengen. Snoei wat loof rondom de trossen weg zodat ze lekker in de zon komen en draai de tomaatjes af en toe voorzichtig om een gelijkmatige kleur te krijgen.
Je kunt ook een warm microklimaat creëren door rijpingstechnieken zoals transparante klokken of tunnels over de planten te plaatsen. Donkere planken aan de voet van de planten helpen bovendien om de warmte vast te houden, wat de rijping ten goede komt.
Groene tomaten in de keuken
Groene tomaten zijn perfect voor allerlei gerechten. Een populaire keuze is groene tomatenjam. Voor dit recept heb je nodig: 1 kg groene tomaten, 750 g suiker en het sap van één citroen. Wil je er nog wat extra smaak aan geven? Voeg dan vanille, citroenschil of wat verse gember toe.
Was de tomaten goed, snijd ze in stukjes en meng ze met de suiker en citroensap. Laat dit mengsel een nachtje staan zodat de smaken goed kunnen trekken. Kook het daarna op en laat het 30 tot 40 minuten op een laag vuurtje pruttelen tot je een heerlijke jam overhoudt.
Verder kun je denken aan pittige chutneys voor in de winter, hartige tarte tatins met groene tomaten en geitenkaas, gefrituurde beignets als borrelhapje of herfstquiches met seizoensgroenten.
Groene tomaten zijn veelzijdig, zowel in de tuin als op je bord. Door onderscheid te maken tussen echte groene variëteiten en onrijpe exemplaren haal je optimaal uit je oogst. Of je nu kiest voor natuurlijke rijping op de plant of experimenteert met creatieve recepten, deze tomaten geven zowel je tuin als je maaltijden een unieke twist.